UMCG kiest welke behandelingen straks moeten wijken voor corona
9.Oct.2020
De verspreiding van het coronavirus gaat nu zo snel dat het UMCG concrete plannen maakt om de reguliere zorg af te schalen. Het gaat om tien tot twintig procent van de planbare behandelingen. Dit schrijft RTV Noord.


Ook andere ziekenhuizen treffen voorbereidingen, schrijft het UMCG in de dagelijkse nieuwsbrief aan haar medewerkers.

Wat kan wel even wachten?
De medische commissie van het universitaire ziekenhuis in Stad maakt nu een afschalingsplan; daarin staat door welke behandelingen als eerste een streep gaat. Woordvoerder Joost Wessels: 'Het gaat ongetwijfeld veel afdelingen raken. Welke dit zijn, is aan de medische commissie.'

Het ziekenhuis constateert dat het afschalen van de reguliere zorg in onze provincie eerder komt dan verwacht. Dit komt doordat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames ook hier oploopt.

Patiënten uit eigen regio en van elders
Op dit moment liggen elf coronapatiënten in het UMCG, waarvan twee op de intensive care. Het gaat om zowel patiënten uit het Noorden als om patiënten die zijn overgenomen uit andere regio's.

Dit 'opschalen' voor corona kan niet eindeloos doorgaan, zegt Wessels, zonder dat het ten koste gaat van de reguliere zorg. Zeker niet omdat er ook sprake is van een verhoogd ziekteverzuim onder medewerkers.

'Het gaat om medewerkers op de intensive care, verpleegafdelingen, op operatiekamers, overal.' Ze kunnen corona hebben, maar ook bijvoorbeeld om verkoudheidsklachten waardoor ze eerst een test moet ondergaan. 'Woensdag zijn 101 medewerkers getest; zes bleken positief.'

Andere ziekenhuizen kijken ook vooruit
In het Regionaal Overleg Acute Zorg overleggen alle Groningse ziekenhuizen over de afschaling van reguliere zorg. Woordvoerders van het Martini Ziekenhuis in Stad en het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda laten weten dat de ziekenhuizen voorbereidingen treffen.

Vooralsnog is het nog niet nodig af te schalen, maar ze 'houden het nauwlettend in de gaten'. De ziekenhuizen in de hele regio trekken samen op zodat ze de druk zo eerlijk mogen kunnen verdelen.