Survivalrun was perfect georganiseerd
14.Oct.2019
Afgelopen zaterdag 12 oktober organiseerde het Survivalteam van Boerakker de jaarlijkse survivalrun in en rondom Boerakker. In de loop der jaren groeide het aantal deelnemers aan de survivalrun explosief. De 2019 editie mocht maar liefst een kleine 1300 deelnemers verwelkomen uit het hele land. De behoefte om de natuur in te rennen en allerlei natuurlijke en kunstmatige hindernissen te nemen leeft bij jong en oud. Je ziet jonge meisjes en jongens vanaf een jaar of 10 hindernissen nemen die ook worden genomen door mariniers achtige mannen. Deze stoere sport is zeker niet voorbehouden aan mannen en jongens, sterker nog het aantal vrouwelijke deelnemers is zeer groot.

Organisatie professioneel
Het credo van de organisatie van het Survivalteam van Boerakker is: “Een vrijwilliger is onbetaalbaar!” Zonder vrijwilligers zou er geen Survivalrun gehouden kunnen worden in Boerakker. In totaal zijn zo’n 250 vrijwilligers nodig, die helpen om de Survivalrun elk jaar weer tot een groot succes te maken. De taken van een vrijwilliger zijn erg divers, zoals:
• Jurylid bij een hindernis
• Slot loper
• Het uitgeven van Snert
• Inname en uitgave van tassen en spullen van de vrijwilligers/deelnemers
• Het bemannen van de verversingposten.
• Opruimploeg voor na de survivalrun.
• Vooraf aan de survivalrun hebben we vrijwilligers om de tassen voor zowel de deelnemers als vrijwilligers klaar te maken, broodjes smeren, hindernissen bouwen(bouwploeg)
Voor je hulp als vrijwilliger krijg je:
• Een lunchpakket
• Thee/koffie
• Consumptie munt voor gebruik in de Oomkegast
• De dank van ongeveer 1300 deelnemers die dankbaar zijn voor de geweldige inzet van de vrijwilligers
• Vrijwilligers shirt

De survival run is een familie gebeuren
De jeugd startte vanaf de leeftijd vanaf 8 t/m 17 jaar oud, er was individuele deelname mogelijk maar ook met koppels. Om het familie gebeuren nog te onderstrepen was er ook deelname mogelijk voor ouder-kind combinaties. Wat ook een normaal gezicht was dat deelnemers op gedeelten van het parcours vergezeld werden door familie op de fiets. Er werden dan ook veel filmpjes en foto’s genomen met mobiele telefoons. De sfeer is dan ook erg gezellig op deze zaterdag, veel vrolijke gezichten.

Toch is zo’n survivalrun een serieuze uitdaging
Niet alle deelnemers zijn in staat om alle hindernissen zomaar te nemen, menigeen moet dan ook zijn polsbandje inleveren. Toch gaan velen ook zonder polsbandje toch door, nat en onder de modder zijn de deelnemers van jong tot oud super gemotiveerd. De deelnemers worden goed in de gaten gehouden, nummers van deelnemers die er niet fris uitzien worden op de verschillende punten door de organisatie gedeeld. Deze deelnemers worden vaak aangesproken om na te gaan of ze nog goed kunnen antwoorden. Een enkeling wordt uit de strijd genomen, met name met onderkoelingsverschijnselen. In een busje worden ze dan teruggebracht naar de finish.

Een geslaagde survivalrun
De organisatie kon terug zien op een zaterdag die goed verlopen is voor zowel de deelnemers en daarmee natuurlijk ook voor de organisatie. Als toeschouwer was ik zwaar onder de indruk van het hele gebeuren, zo strak verliep alles. De creativiteit die in de vele hindernissen was gestopt was van een zeer hoog niveau. Er werd weinig aan het toeval overgelaten door een heel leger van leden van de Nederlandse Reddingsbrigade. Kortom een evenement dat Boerakker op de kaart zet als een dorp dat iets organiseert waar maar weinig andere organisaties aan kunnen tippen. Een super geslaagde Survival run van Boerakker!
Tekst/foto's© Anne Takens