vv Roden O17 zet kroon op het seizoen en promoveert naar de 4de divisie
15.Jun.2019
Drachten – Het voetbalseizoen is vrijwel afgelopen, maar voor de jongens onder de 17 van de voetbalclub vv Roden stond op deze zaterdagmorgen nog een kraker op het wedstrijdprogramma. Op het neutrale veld van vv Drachten mochten de jonge talenten van Roden aantreden tegen het team van SC Franeker. De winnaar van deze finalewedstrijd van de nacompetitie zou promoveren naar de vierde divisie.

Drachten heeft een mooie accommodatie
Aangekomen op het fraaie sportpark van vv Drachten staat de selectie van SC Franeker al lang en breed op het hoofdveld als de selectie van trainer Jägge Jagersma het veld betreedt. Het regent nog een beetje als de warming-up van de beide teams wordt afgewerkt, als om 11:00 uur de wedstrijd begint is het helemaal droog. Buienradar voorspelt in de tweede helft pittige regenbuien, dus houden we de paraplu paraat. Voor de supporters van de beide partijen is de regen geen probleem met de grote overdekte tribunes.

Roden is feller
Als de wedstrijd begint is het duidelijk dat Roden goed wakker en alert is, het voetbalt met de druk naar voren en geeft Franeker geen kans om de bal rustig rond te laten gaan. Het levert Roden dan ook de eerste kans op als de nummer 8 van Roden mag uithalen voor een schot dat nog enige richting mist. Aan de andere kant is het ook de nummer 8 met de lange blonde haren die uithaalt voor een schot waarop de keeper van Roden adequaat reageert en de bal tot corner verwerkt. De corner levert niets op voor Franeker. In de zevende minuut een voorzet van Leon de Rink, die rakelings links naast wordt gekopt door Olivier van der Tuin. Franeker valt eerlijk gezegd tegen, Roden staat goed en geeft verdedigend weinig tot niets weg.

Roden neemt verdiend de leiding
In de 25ste minuut weer een corner voor Roden, die genomen wordt door Leon. De afdraaiende bal wordt door Robin Pruim technisch perfect aangenomen. De aanvoerder van Roden wordt gevonden, deze legt de bal perfect terug voor de uithalende Olivier. De keeper van en Franeker en de verdediger op de lijn zijn kansloos, de verdiende 0 – 1 voorsprong is een feit. De spelers van Roden vieren even een feestje.

Beslist Roden de wedstrijd in de eerste helft?
Roden blijft na de voorsprong gewoon doorgaan om met de druk naar voren te spelen, Franeker heeft daar geen antwoord op en probeert wat fysieker te spelen. In de 31ste minuut ontsnapt Olivier over rechts, de voorzet lijkt een zekere prooi voor de keeper van Franeker. De timing lijkt even niet te kloppen, wellicht kreeg de bal iets meer snelheid mee dan verwacht, in ieder geval duikt de keeper over de bal heen. De aanvoerder van Roden staat op de goede plek bij de tweede paal, Hugo verzilver het buitenkansje en Roden staat voor met 0 – 2. Sneu voor de keeper van Franeker, die wel door de grond heen kan zakken, Roden neemt nu een serieuze voorsprong. In de 42ste minuut wordt de nummer 11 van Roden gelanceerd en komt vrij voor de keeper, de keeper brengt met moeite redding. De bal komt weer in het veld , de nummer 11 kan nu een voorzet op maat, Mettari scoort bij de tweede paal de 0 – 3. De wedstrijd lijkt nu beslist, Franeker oogt hulpeloos en kan maar niet echt gevaarlijk worden.

Roden komt niet goed uit de kleedkamer
In de tweede helft tapt Franeker uit een ander vaatje, Roden laat zich verrassend terugdringen. In de 57ste minuut wordt na de mening van de scheidsrechter een aanvaller onreglementair tegen de grond gewerkt. De penalty wordt recht door het midden genomen en de 1 – 3 staat nu op het scorebord. Franeker gooit nu alles in de strijd voor de gewenste 2 – 3. Roden lijkt nu tegen zichzelf te voetballen, maar verdedigend blijft het overeind met de subliem spelende Robin Pruim, die verdedigen overal te vinden is en aanval op aanval van Franeker ontregelt. Aanvallend brengt Roden in deze fase te weinig.

Roden hervindt zichzelf en beslist de wedstrijd definitief
Na een klein half uur in de tweede helft, begint Roden weer herkenbaar te voetballen, bij Franeker lijken de krachten nu ook weg te vloeien. In de 74ste minuut lanceert Olivier de ingevallen Yska, na zijn verdediger te hebben uitgekapt, haalt hij loepzuiver uit voor de 1 – 4. De vreugde is groot, Roden komt nu niet meer in de problemen. De wedstrijd wordt besloten met een werkelijke stortbui, maar deze kan de vreugde niet bederven. Als de wedstrijd fluit voor het einde van de wedstrijd, bleef het nog lag onrustig in Drachten.