In de gemeente Noordenveld werden 5,6 jongeren per 1.000 jongeren doorverwezen naar HALT
13.Feb.2019
Jongeren van 12 tot 18 jaar die een strafbaar licht vergrijp plegen, worden door politie of leerplichtambtenaren naar Halt verwezen voor een passende Halt-straf. Zij krijgen leeropdrachten en er volgen gesprekken met de jongere en de ouders. De jongere moet excuses aanbieden aan eventuele slachtoffers en de schade vergoeden. Op deze manier krijgen jongeren inzicht in hun eigen gedrag.

In de gemeente Noordenveld zijn in 2018 5,6 jongeren (per duizend jongeren) doorverwezen naar Halt. Hoogeveen scoort het hoogst met 15,4 en Borger-Odoorn met 4 verwijzingen per duizend jongeren in de provincie Drenthe.

Het aantal overtredingen dat bij Halt is binnengekomen is gedaald. Dit is voor het grootste deel te wijten aan het gebrek aan capaciteit bij de politie, waardoor gerichte inzet op geringe strafbare feiten vaak niet op de prioriteitenlijst komt. Tegelijkertijd is het aantal misdrijven dat het Openbaar Ministerie naar Halt heeft doorgestuurd gestegen. Hier vallen onder andere vermogensdelicten en lichte mishandelingszaken onder, maar ook sexting-zaken.

Enkele gemeentes hebben afgelopen jaar de interventie ook preventief ingezet; wanneer er wel sprake is van grensoverschrijdend gedrag, maar strafrechtelijke vervolging niet mogelijk/haalbaar is. Door tijdig signaleren, normeren en reflecteren draagt Halt bij aan een meer kansrijke toekomst van de jeugd.