Teken en eikenprocessierupsen, waar moet je op letten?
18.Apr.2018
Het voorjaar is begonnen en we zijn steeds vaker buiten. Als je veel buiten bent, loop je kans op een tekenbeet of aanraking met een eikenprocessierups. Deze zijn in de lente en zomer het meest actief. Teken en eikenprocessierupsen kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van je gezondheid. Daarom start GGD Drenthe elk jaar een voorlichtingscampagne.

Niet uit bomen
Er zijn posters verspreid op scholen en in natuurgebieden om inwoners en vakantiegangers in Drenthe te vertellen wat je kunt doen om een tekenbeet te voorkomen. De poster verwijst naar de website www.wijvallennietuitbomen.nl. Veel mensen denken namelijk dat teken en eikenprocessierupsen uit bomen vallen. Dit is niet zo. De website geeft informatie over hoe een tekenbeet kan worden voorkomen en wat je moet doen als je wel gebeten bent.

Daarnaast heeft GGD Drenthe een geheugensteuntje gemaakt voor kinderen tussen 10 tot 12 jaar. Hiermee worden zij eraan herinnerd dat het belangrijk is om te controleren op tekenbeten na een dagje buitenspelen. Dit jaar wordt bij een groep kinderen getest of het geheugensteuntje goed werkt, zodat het volgend jaar in heel Drenthe kan worden verspreid.

Teken
Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras, op struiken, varens of tussen bladeren. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen. Teken vallen niet uit bomen. Controleer altijd op teken na een verblijf in natuur of tuin. Het is belangrijk om teken zo snel mogelijk te verwijderen. Als de teek binnen 24 uur verwijderd wordt, is de kans om ziek te worden vrijwel uitgesloten.

Heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet 3 maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een ring- of vlekvormige uitslag ziet, of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten.

Eikenprocessierupsen
Eikenprocessierupsen kruipen over de stam van de eikenboom en hebben hun nesten vaak in de oksels van takken. Als het heel warm is kunnen ze ook over de grond lopen aan de stam van de boom. Als je met de brandharen van de rups in contact komt, geven ze vervelende lichamelijke reacties zoals jeuk, een pijnlijke huid en ademhalingsproblemen. In het algemeen verdwijnen de klachten binnen 2 a 3 weken. Probeer contact met de brandharen te voorkomen. bron: GGD Drenthe