KTP Nieuw Roden pikt de draad weer op tegen OS Lusitanos Amsterdam
3.Feb.2018
Leek/ Nieuw Roden – Deze vrijdagavond moeten we ons enigszins haasten om op tijd in de
topsporthal van Leek te zijn voor de aanvang van de wedstrijd KTP Nieuw Roden tegen OS Lusitanos.

Ongewoon vroeg begint de wedstrijd al om 19:30, de cameraman van Ditisroden.nl heeft zijn camera al in positie klaar staan om de bewegende beelden vast te leggen. Wiebe Kooiker, de teammanager van KTP Nieuw Roden, vertelt de fotograaf dat de verkoop van de levensgrote afbeeldingen van zijn foto’s aan sponsors een groot succes is. Of er misschien nog een paar foto’s gemaakt kunnen worden van een aantal speelsters. De fotograaf belooft zijn best te doen, maar het is al lastig genoeg om goede foto’s te maken van het snelle zaalvoetbal op dit hoge eredivisie niveau. De tegenstanders van vanavond hebben hun thuisbasis in Amsterdam, ze draaien een moeizaam seizoen met tegenvallende resultaten. Maar juist dit jaar begint de zon weer een beetje te schijnen met winst op het sterke Hovocubo en een gelijkspel tegen drs. Vijfje. Voor KTP geldt het tegengestelde, vorig jaar was vrijwel ongenaakbaar in de competitie, dit jaar was de oogst mager met slechts 4 punten uit drie wedstrijden.

Dan is het tijd voor de beide ploegen om zich in lijn op te stellen op veld, de speelsters worden één voor één voorgesteld door de speaker van dienst de alom bekende Ad Witlox. Precies op schema fluit de scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd.

Het is KTP dat direct het initiatief neemt en Lusitanos op de eigen helft vast zet. Al in de derde minuut komt Amber Bandringa alleen voor de keepster te staan, de keepster geeft Amber weinig tijd en zich breed makend keert ze de inzet van Amber. Ook een schot van Grytsje van den Berg in de zesde minuut wordt door de goede keepster van Lusitanos gestopt. Dan een eerste counter van Lusitanos in de zevende minuut, de nummer vier van Lusitanos Latoya Mitchell, wordt voor het doel van KTP in stelling gebracht. Met een fel schot van dichtbij is keepster Joukje van der Meer kansloos. De 0 – 1 van Lusitanos zet de wereld op zijn kop, de vraag is hoe zal KTP deze tegenslag verwerken? KTP lijkt even aangeslagen want binnen een halve minuut heeft Lusitanos weer een grote kans, met een katachtige zwevende reactie brengt ze stijlvol redding. KTP lijkt nu wakker te schrikken, de dadendrang van de dames in het blauw krijgt vorm in de persoon van Larissa Nijland. Van enige afstand legt ze aan voor een flinterhard schot, de keepster van Lusitanos wordt het zicht enigszins ontnomen door de voor haar staande verdedigsters. De bal vliegt in een strakke lijn naar het bollende net, de verdiende gelijkmaker is een feit. Nog geen twee minuten later is het publiek getuige van de mooiste aanval van de avond, Amber die centraal op de as van het veld staat speelt strak de op rechtsvoor staande Grytsje, die in tempo met een vloeiende beweging de bal inspeelt op de inkomende Martine Kooiker bij de tweede paal. Martine veegt de bal met haar voet de bal simpel tussen de palen voor een 2 – 1 voorsprong. KTP houdt in de rest van de eerste helft het overwicht, maar het heeft het lastig met de balvaardige spitsen van Lusitanos. Toch wordt er in de eerste helft niet meer gescoord en met 2 – 1 voorsprong van KTP gaan de beide ploegen de rust in.

KTP begint de tweede helft met goed combinatie spel, dan in de tweede minuut slordig balverlies in de opbouw van KTP. Een snelle spits staat dan ineens zomaar vrij voor Joukje, gelukkig gaat de bal net links naast het doel. De wedstrijd blijft dan ook spannend met de marginale voorsprong van KTP, het zal moeten scoren om te proberen de wedstrijd in het slot te gooien. In de zesde minuut van de tweede helft lijkt dat dan ook te gaan gebeuren, Renee Huizinga, de speelster van het Nederlands zaalvoetbal team demarreert over links naar voren. De uitkomende keepster van OS Lusitanos, die een schot verwacht, kan de voorzet op bij de tweede paal staande Martine niet keren. Martine staat gewoon weer knap op de goede plek en scoort met haar tweede doelpunt de 3 – 1. Met deze redelijke veilige voorsprong wil KTP toch nog direct doordrukken, een schot van Martine vliegt via de binnenkant van de paal weer het veld in en een hard schot van Larissa gaat rakelings rechts naast het doel. Lusitanos bijt in de tiende minuut weer van zich af als Michelle Playfair met een aantal fraaie lichaamsbewegingen de verdedigsters van KTP van zich afschudt. Van dichtbij heeft Joukje geen antwoord op de inzet van Michelle en daarmee is de aansluittreffer een feit. De spanning is daarmee direct weer terug in de wedstrijd, Lusitanos geeft zich zeker nog niet gewonnen. Net wanneer je denkt dat de wedstrijd nog alle kanten op kan, is het minuut later Amber die aan alle illusies van Lusitanos een einde maakt. Vanaf links krijgt ze even de ruimte voor een schot, het schot past perfect en de kansloze keepster van Lusitanos ziet tot haar verbijstering de bal in het net vliegen. Met de 4 – 2 is de marge van twee doelpunten hersteld, beide ploegen komen in de rest van de tweede helft niet meer tot scoren. Opvallend was dat in de laatste fase van de wedstrijd niet Lusitanos met een vliegende keepster ging spelen, maar het was juist de op voorsprong staande KTP die keepster Joukje uit het veld wisselde en Amber als vliegende keepster liet spelen. Met een speelster meer kon KTP gemakkelijk de bal in de ploeg houden en de wedstrijd zonder problemen uitspelen.

Terugkijkend op de wedstrijd speelde KTP een redelijk goede wedstrijd, zeker in de tweede helft. Toch weten we dat de ploeg beter kan, maar de verbetering in het spel ten opzichte van de wedstrijd tegen Exstudiantes Zwolle was duidelijk.

Speelsters KTP Nieuw Roden: Joukje van der Meer, Margrythe Beute, Sanne Bijlstra, Martine Kooiker, Renee Huizinga, Larissa Nijland, Amber Bandringa, Grytsje van den Berg, Nikki Bosman, Femke Mulder.

Speelsters OS Lusitanos: Soraya Wong A Liem, Nadia Amozlouf, Sharday Pattinasarany, Latoya Mitchell, Natalia Santibanez Vargas, Fouzia Taybi, Petra Verbeek, Michelle Playfair.