Kennisavond 16 mei: geschiedenis en toekomst van De Onlanden


 


Praktische informatie
Inloop: vanaf 19.15 uur
Locatie: Het Rode Hert, Hoofdstraat 32, Roderwolde
Entree: gratis
Koffie en thee: verkrijgbaar aan de bar




De avond draait om de geschiedenis en de toekomst van het bijzondere natuurgebied De Onlanden. Sinds het begin van deze eeuw hebben landbouwgrond met bijbehorende flora en fauna hier weer plaats moeten maken voor het water en functioneert dit (nu weer jonge) moerasgebied als waterbergingsplaats, klimaatbuffer en belangrijke schakel in de ecologische hoofdstructuur. Ook is het een geliefde plek voor mensen uit de omgeving om te wandelen, fietsen en vogels te kijken. 


 


De kennisavond vindt plaats als onderdeel van het programma van Inhale-Exhale. In het kader van dit programma verdiepen vijf Drentse kunstenaars zich in De Onlanden. Inhale-Exhale is een samenwerking tussen Into Nature, stichting Kunst & Cultuur en Kuunst.nu.


 





Programma
19.15 - 19.30 uur: Inloop (koffie & thee aan de bar)


19.30 - 19.40 uur: Welkom en introductie door Hilde de Bruijn, voorzitter van de avond en artistiek leider van Into Nature


19.40 - 20.00 uur: Gastspreker Cora Jongsma, kunstenaar en landschapshistoricus


 


Oorspronkelijk was De Onlanden een laaggelegen groot moeras dat vanaf het einde van de laatste ijstijd meer dan 10.000 jaar heeft bestaan. De term ‘onland’ verwijst naar onbruikbaar, woest land en op een zeker moment in de geschiedenis is dit moeras dan ook drooggelegd en ingepolderd. Het water moest plaatsmaken voor landbouwgrond. Toch wees archeologisch onderzoek op vroege sporen van menselijke activiteit (ca. 3000 v.Chr.). Hier zal Cora Jongsma meer over vertellen. Ook zal ze een toelichting geven op haar artistieke praktijk, waarin landschapsgeschiedenis en oude sporen in het landschap een belangrijke rode draad vormen.


 


20.00 - 20.10 uur: Tijd voor vragen


20.10 - 20.40 uur: Gastspreker Gerard Aalbersberg, archeoloog


 


Ondanks het feit dat het gebied vroeger als onbruikbaar werd gezien, blijken er in de middeleeuwen mensen in De Onlanden gewoond te hebben, die afhankelijk van de situatie met het water hier vaak tijdelijk weer plaats voor maakten. Gerard Aalbersberg was betrokken bij het archeologisch onderzoek naar deze manier van bewoning. Een onderzoek dat zelfs buiten Nederland uniek is te noemen en waardoor de landschappelijke ontwikkeling en bewoningsgeschiedenis van dit uitgestrekte gebied kon worden bestudeerd. Zo kan Aalbersberg in detail vertellen over de geschiedenis van een karakteristiek Nederlands landschap – een geschiedenis van veengroei, neolithische boeren, grootschalige ontginningen, een verdrinkend landschap en de vorming van het Drentse dorp Roderwolde.


 


20.40 - 20.50 uur: tijd voor vragen


20.50 - 21.05 uur: pauze


21.05 - 21.25 uur: gastspreker Jaap van der Steen, Stichting Natuurbelang De Onlanden


 


Jaap van der Steen is breed geïnteresseerd in de natuur en heeft een achtergrond als natuurgids. Hij coördineert de verzameling van natuurkennis in De Onlanden en werkt als gids. Hij zal komen spreken over ‘plaatsmaken’ in relatie tot onze huidige tijd. Over het belang van het plaatsmaken voor natuur door de mens. Hij zal meer vertellen over wat aanwezigheid van de mens in het gebied betekent voor de daar aanwezige dieren en planten, en zal dit verhaal verbinden aan de kansen die er hopelijk ook in de toekomst voor het gebied liggen op het vlak van goede ecologische verbindingszones met de omgeving en eventuele uitbreiding.


21.25 - 21.35 uur: tijd voor vragen en afronding